
Стевия
Stevia Rebaudiana
Здравословно отслабване със стевия.
Видът Stevia Rebaudiana, по-известен като sweetleaf (сладко листо) или sugarleaf (захарно листо) или просто стевия, е широко разпространен заради сладкия вкус на листата му. Като подсладител и заместител на захарта, от гледна точка на вкус, стевията има по-бавно начало на действие и по-голяма продължителност от тази на захарта, като някои екстракти могат да имат горчив, както и остатъчен вкус при високи концентрации.
Нежната стевия поне 200 пъти по-сладка от захарта и за разлика от нея изобщо не е вредна. Ето защо тя е възможно най-добрият заместител на захарта. Близка е до нея по вкус, но не съдържа никакви калории. Това я прави любима на жените и я вкарва в много диети.
Началото на историята на стевията е известно на индианското племе гуарани. Те я наричали „хе-хе“ (в превод „сладка трева“). Гуараните правели чай от стевия и го пиели с лечебна цел. Дъвчели медешрге листа, за да придобият сладък вкус в устата си. След 1800 г. стевията се използава максимално Южна Америка и малко по-късно е донесена в Европа.
Най-много стевия се консумира в Япония. Използва се като подсладител там от 1954 г. Днес все повече японски хранителни продукти се произвеждат със стевия вместо със захар. Лечебните свойства на стевията са неизброими. Според учените е далеч по-полезна от другите подсладители – естествени и изкуствени.
Богата е на стевиозиди, които участват в обмяната на веществата и нормализират нивото на кръвната захар. Билката съдържа голямо количество витамини от групите А, С и В, както и много минерали. Растението има ефект при почистването на токсините и шлаките от организма. То съдейства за понижаването на „лошия“ холестерол в кръвта и не засилва апетита. Освен това стевията подобрява храносмилането и обмяната.
Понеже е силен антиоксидант, помага на хора със сърдечносъдови заболявания и диабет. Много изследвания доказват, че консумацията на стевия намалява холестерола и захарите в кръвта, укрепва кръвоносните съдове, подобрява регенерацията на клетките и нормализира кръвното налягане.
Нежната стевия поне 200 пъти по-сладка от захарта и за разлика от нея изобщо не е вредна. Ето защо тя е възможно най-добрият заместител на захарта. Близка е до нея по вкус, но не съдържа никакви калории. Това я прави любима на жените и я вкарва в много диети.
Началото на историята на стевията е известно на индианското племе гуарани. Те я наричали „хе-хе“ (в превод „сладка трева“). Гуараните правели чай от стевия и го пиели с лечебна цел. Дъвчели медешрге листа, за да придобият сладък вкус в устата си. След 1800 г. стевията се използава максимално Южна Америка и малко по-късно е донесена в Европа.
Най-много стевия се консумира в Япония. Използва се като подсладител там от 1954 г. Днес все повече японски хранителни продукти се произвеждат със стевия вместо със захар. Лечебните свойства на стевията са неизброими. Според учените е далеч по-полезна от другите подсладители – естествени и изкуствени.
Богата е на стевиозиди, които участват в обмяната на веществата и нормализират нивото на кръвната захар. Билката съдържа голямо количество витамини от групите А, С и В, както и много минерали. Растението има ефект при почистването на токсините и шлаките от организма. То съдейства за понижаването на „лошия“ холестерол в кръвта и не засилва апетита. Освен това стевията подобрява храносмилането и обмяната.
Понеже е силен антиоксидант, помага на хора със сърдечносъдови заболявания и диабет. Много изследвания доказват, че консумацията на стевия намалява холестерола и захарите в кръвта, укрепва кръвоносните съдове, подобрява регенерацията на клетките и нормализира кръвното налягане.
0 коментара:
Публикуване на коментар