Сушене на билки и подправки

Комбуча

Здравословен чай от гъбата комбуча

Комбуча

Прави сте, ако думата ви звучи японски. В превод от този език означава чай от водорасли. Комбуча всъщност е чудотворна гъба, вид плесен, която живее и се размножава в сладък чай, откъдето идва и нейното име – чаена гъба. 250 години преди Христа хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай, която наричали елексир на безсмъртието.
После напитката се разпространила в цяла Азия, а от там „прескочила” и до Русия. Там станала известна като чаен квас, а след това била популяризирана в Европа и Америка. Всички били категорични, че камбуча чаят има изключителни здравословни качества и редовната му консумация е гаранция за дълъг живот.

Ако наистина е така, защо днес комбуча не е популярна? Отговорът е прост - фокусирането на човечеството към нови продукти постепенно измества природните средства. Въпреки това все повече хора осъзнават лечебната сила на природата и се стремят да се възползват от нея. Затова и чрез тази статия ще се опитаме да обясним защо, как и какво уникалната гъба лекува.
Комбуча е биохимична лаборатория. Затова терапевтичните ползи от чаената гъба са широки. Комбуча живее в сладък чай и се храни със захарта в него. При това се извършват окислително-ферментационни процеси, при които се произвеждат глюкуронова киселина, млечна киселина, витамини, аминокиселини, антибиотични вещества и други полезни вещества.

Чаената гъба представлява плосък диск желатоидна маса в твърда мрежеста мембрана. Гъбният диск отначало се разстила върху повърхността на чая и след това се удебелява в процеса на зреене. Ако се грижим добре за гъбата, тя се развива и размножава безпроблемно. Микроорганизмите, които съставляват гъбата комбуча, са: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Симбиозата между тях е причина за образуването на този своеобразен „килим” по повърхността на чая. В резултат на биохимичните процеси, които протичат, чаят се превръща в приятно кисела газирана напитка, с вкус на леко искрящо вино или крушов сок. Именно в нея се съдържат всички полезни съставки, заради които наричат комбуча – чудотворната гъба.
Субстанциите на комбучата, се възприемат без проблеми от човешкото тяло. Напитката от комбуча е мощна клетъчна храна и точно защото действа на клетъчно ниво има толкова добър и цялостен положителен ефект върху организма, а не само върху един или друг орган.

Медицински изследвания показват, че комбуча може да възстанови нормалното състояние на клетъчната мембрана. Действа като детоксикатор, антиоксидант, алкализатор, като природен пробиотик. Напитката от комбуча може да повлияе положително лечението на редица оплаквания и болести: възпаление на ставите, сърдечен инфаркт, хемороиди, предменструален синдром, симптомите на менопаузата. Тя е идеално средство срещу запек и за регулиране на храносмилателната система. Активира метаболизма, намалява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката и подобрява техните функции, има благотворен ефект при диабет и затлъстяване. В същото време комбуча поддържа жизнения тонус, подобрява психическите и умствени способности. Твърди се, че напитката дори стопира развитието на атеросклерозата при възрастни хора. Френски имунолози подчертават антибиотичното и антивирусно действие на комбуча.

0 коментара:

Публикуване на коментар